IZDELKI Parket

PARKET, BREZČASNA LEPOTA

Parket je naravna talna obloga, ki ga zaznamuje zvočna in toplotna izolativnost. Zaradi možnosti obnavljanja, parket odlikuje dolga življenjska doba in nezahtevno vzdrževanje. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lesa, na splošno je potrebno izbrati trd in odporen les. Najpogosteje se uporablja les hrasta, ki je trd in obstojen, se ne krči veliko ter lep po izgledu.

Parketi se že stoletja izkazujejo kot odlična talna obloga na najrazličnejših področjih uporabe, tako v stanovanjskih prostorih kakor tudi v drugih objektih. Edinstvena lepota, njegova toplota in estetski videz navdušujeta vse več ljudi. S starostjo pa samo še bolj pridobiva na svoji lepoti in atraktivnosti. Zato si kot zanimivost poglejmo malo zgodovine!

Beseda parket izvira iz francoskega izraza ''parquetry'', ki pomeni ''majhen predel''. Geometrijski kockasti vzorec ''Parquet de Versailles'' je postala standardna talna obloga za formalne prostore francoskega dvora v 17. stoletju. Za ruske graščine in palače so bili razviti še bolj izpopolnjeni vzorci. Uporaba parketa je cvetela med rusko aristokracijo v 18. stoletju, saj so od svojih obrtnikov zahtevali naj ustvarijo videz tal, ki bo prav tako razkošen kot njihovo pohištvo ter umetniška dela v prostorih doma.
Veliki diagonalni kvadratki, znani kot parket Versailles, so bili predstavljeni leta 1684 kot mizarski parket, da zamenjajo marmorna tla, ki so zahtevala stalno čiščenje z vodo kar je povzročilo gnitje spojev. In prav v palači Versailles ima parket svoje korenine.

Kakovostni razred parketa

Parket proizvajalci ocenjujejo glede na zunanje estetske značilnosti, kot so: grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, vrasla skorja itd., ter ga na podlagi standardov uvrščajo v različne razrede (extra, standard, rustik, exquisite, select, natur, design,...). Te oznake se nanašajo na videz površine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa.

Med katerimi vrstami parketa lahko izbirate?

Gotovi parket je postal trend, saj je rešil težave in prispeval h krajši izvedbi, ter zagotavlja vrhunsko kakovost površinske obdelave in možnost polaganja na klik. Zaradi svoje večplastne strukture in elastičnosti površinske obdelave so med parketi najbolj primerni za uporabo pri polaganju na tla s talnim gretjem.

Dvoslojni (oljen) parket daje vašemu domu pridih nostalgije. Kvaliteta s prestižnim videzom, kjer so robovi rahlo zaobljeni, poudari njegov edinstveni videz. Parket je zaščiten z oljem ter je montiran z lepljenjem na estrih. Z 12mm debeline se zelo dobro obnese pri talnem gretju.

Troslojni parket ali panelni parket, je sestavljen, kot že samo ime pove, iz treh slojev. Za osnovo služijo hitro rastoče vrste lesa (smreka, breza,…), vrhnji sloj pa je nekaj milimetrov debel furnir tiste drevesne vrste, ki si jo želite. Poleg izgleda furnirja, se lahko odločite med imitacijo klasičnega parketa ali kmečkih desk, izbirate lahko tudi med lakiranim ali oljenim troslojnim parketom. Deske so v debelini 12-15mm, prednost pa je v hitri montaži (brez brušenja, kitanja, lakiranja) z možnostjo montaže plavajoče ali lepljeno na podlago.

Zgornji sloj parketa (pohodni) je vedno iz pravega lesa, debeline najmanj 2,5mm. Površina parketa je lahko obdelana že v tovarni (t.i. izgotovljeni parketi) ali pa se obdela šele po polaganju na tla. Površine parketa so na otip različne: gladke, krtačene, skobljane, s pobranimi ali ostrimi robovi, prečno žagane,…
Obdelane so z laki, olji, voski in drugimi premazi.

Različne površine in obdelava potrebujejo različno vzdrževanje . Parket se polaga z lepljenjem na tla ali plavajoče na podlago (podobno kot laminat- klik sistem).