Bistvene lastnosti parketa


Bistvene lastnosti parketa

Lastnosti parketov so različne – v veliki meri so odvisne od drevesne vrste, iz katere so izdelani.

• Trdota

Za bolj obremenjene dnevne prostore izberimo trše vrste lesa. Višja številčna vrednost pomeni večjo trdoto parketa, proti vtiskom in poškodbam ter manjšo obrabo površine.

• Barva

Že znotraj iste drevesne vrste je les lahko barvno zelo raznolik. Izbirajte barvo po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, vam ne moremo zagotoviti da bo barvni odtenek dobavljenega parket popolnoma enak vzorcu. O intenzivnosti in odtenku barvne spremembe izbranega parketa povprašajte strokovnjake.

• Kakovostni razred parketa

Parket ocenjujejo proizvajalci, glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, vrasla skorja ipd. in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede: Ο, Δ, , I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur…). Te oznake se nanašajo le na videz površine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa.

• Dimenzijska stabilnost

Les je higroskopičen material, kar pomeni, da se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilne lesove. Najmanj stabilna sta bukev in javor, zato jih odsvetujemo za ekstremne pogoje, kot na primer talno gretje. Dimenzijsko stabilnejši od masivnih so večslojni parketi. Parket priporočamo le za prostore, ki so hidroizolirani in zagotavljajo sorazmerno stabilno klimo.

• Toplotna upornost

Je zelo pomembna lastnost za parkete s talnim gretjem. Čim nižja je vrednost faktorja tem primernejši je za vgradnjo na estrih s toplovodnim talnim gretjem. Priporočajo se čim tanjši (dvoslojni) parketi. Vgradnjo parketov na električno talno gretje odsvetujemo, oziroma se o tem posvetujte s strokovnjakom.

• Površinska zaščita

Parket je lahko lakiran ali oljen. Oljen parket ima bolj naraven videz kot lakiran, ki je lahko sijajen ali mat. Barvne razlike med lakirano in oljeno površino si oglejte na vzorcih v razstavnem salonu. Lakirana površina je manj zahtevna za tekoče vzdrževanje, ko se obrabi zahteva brušenje in lakiranje. Oljena površina zahteva tekoče vzdrževanje, generalna obnova primerno vzdrževanega oljenega parketa večinoma ni potrebna.