Izdelava in montaža stopnic


IZDELAVA IN MONTAŽA STOPNIC

Notranje stopnice so v sodobnem času dobile čisto drugačen pomen. Včasih je stopnišče služilo samo povezovanju dveh etaž, danes pa so okras številnih objektov in domov. Konstrukcije stopnic so lahko lesene, betonske ali kovinske, sama obdelava le teh pa je lahko različna. Stopnišče lahko oblečemo v les, keramiko, kamen ali PVC vinil, pri tem imamo kar nekaj različnih modelov stopnic.

Eden od teh je klasični način, kjer sega stopalka čez čelo stopnice, na ta način se ustvari previs pohodnega dela. Čelo stopnice je lahko v beli barvi ali pa se obdela z enakim materialom kot je stopalka.

Ostroroba stopnica velja za bolj sodobno verzijo, stopalka se brez previsa nadaljuje v čelo stopnice in se na ta način ustvari ostra linija, ki je vse bolj popularna v današnjih časih.

Med kovinskimi konstrukcijami so vse bolj popularne konzolne stopnice. Kovinski nosilci so montirani v nosilno steno, tako na izgled optično delujejo kot lebdeče stopnice. Ta način montaže stopnišče deluje veliko bolj zračno in svetlo. Sama montaža stopnic pa je veliko bolj zahtevna kot klasična.

Notranje stopnice montirane na jekleno konstrukcijo lahko obdelamo z nastopnimi, čelnimi in tudi stranskimi ploskvami, zelo pomembno je, da poskrbimo za primerno zvočno izolacijo. Tako stopnišče je tudi bolj zračno, hkrati pa daje prostoru dodatno svetlobo.

Seveda ne smemo pozabite na varnostno ograjo stopnišča, njena priporočena višina je od 90cm do 100cm.

Vsako stopnišče pa lahko naredim bolj varno in pregledno z dodano osvetlitvijo, ta je lahko stenska ali varno pospravljena pod previsom stopalke.